8 belangrijkste tips die je moet weten voor je aan yoga begint

Yoga is alomtegenwoordig. We kennen allemaal wel iemand die aan yoga doet. Een vriendin misschien, een familielid, of misschien een collega. Hebben ze je nieuwsgierigheid weten prikkelen en ben je aan het overwegen om zelf met yoga te starten? Ik geef je alvast 10 tips mee die je zeker moet weten voor je aan yoga begint!

1 Kleding

In de reclameboekjes vind je heel wat reclame terug voor yogabroeken en andere hippe sportkledij. Maar wat trek je nu best aan tijdens een yogasessie? Moet je echt die peperdure yogabroek hebben? Nee hoor! Belangrijk is dat je soepele kleding draagt waarin je je vrij kan bewegen. Sierraden en horloges zitten alleen maar in de weg en die trek je dus best even uit. Om te voorkomen dat je uitschuift op je mat wordt yoga op blote voeten uitgeoefend (of op speciale sokken). Zorg er dus voor dat je voeten proper zijn.

2 Yoga is voor iedereen

Jawel, ook voor jou. Het maakt niet uit of je stijf of net heel lenig bent. En het zijn heus ook niet allemaal 20-jarigen die op de yoga matten staan. Het gaat bij yoga niet om de houdingen en de oefeningen, maar om de dialoog die je houdt met je lichaam.

3 Eten

Eten vlak voor een yoga sessie is geen goed idee. Je gaat je lichaam immers in bochten draaien en je staat met momenten zowaar ondersteboven. Een volle maag gaat dit niet leuk vinden. Heb je echt honger voor je sessie, eet dan iets lichts zoals een stuk fruit.

4 Begin bij het begin

Iedereen was ooit een beginner. Echt waar, ook je lesgever. Het is dus helemaal niet erg als het even niet lukt, je in de knoop raakt, of zelfs je evenwicht verliest en omvalt. Lach er even om en probeer opnieuw. Als je naar een yogales gaat, heb dan ook geen angst om je lesgever meer uitleg te vragen. Daar zijn ze voor!

5 Meer dan een sport

Yoga is geen typische sport waarbij je een uurtje endorfine aanmaakt en je vrolijker weer uit vertrekt. Yoga is een filosofie, een levensstijl als het ware. Het hoeft daarom niet zweverig te zijn; het wil alleen maar zeggen dat je jezelf op de yoga mat beter zal leren kennen. Yoga maakt onder andere spanningen, toxines en vastgelopen emoties los. Uiteindelijk zal het je leren om ook naast de mat het evenwicht in je hoofd te bewaren.

6 Blijf doorzetten

Omdat het zo'n inwaarts gerichte sport is, is blijven terugkomen de sleutel. Je wordt er steeds beter in en de oefeningen zullen steeds meer effect hebben. Het is best ok als je eens gefrustreerd raakt of een oefening niet graag doet. Blijf doorzetten! Dit is het moment waarop yoga het meeste effect heeft. Dit zijn de momenten waarop je jezelf het meest leert kennen en er de grootste mogelijkheid tot heling is.

7 Yoga is voor jezelf

Laat je niet afleiden door je omgeving. Yoga is tussen jou en je lichaam. De omgeving zou dus niet veel mogen uitmaken. Meer nog, het is net wanneer je omgeving niet optimaal is dat je het best kan leren hoe je je concentratie kan verhogen.

8 Pijn is normaal

Zeker in het begin is het perfect normaal om vlak na de les lichte lichamelijke klachten te hebben. Yoga stimuleert heel je lichaam en het kan best zijn dat hierdoor gifstoffen worden afgevoerd. Als je de oefeningen nog niet gewend bent dan kan al dat draaien er ook voor zorgen dat je wat misselijk wordt. Bovendien kan het zijn dat je naast lichamelijke klachten ook intense emoties ervaart. Focus je op je ademhaling en observeer. Ook dit is deel van het leerproces.

Hierdoor zin gekregen in yoga? Kom dan zeker eens naar de Mindfulsessies die ik geef!